Setmana Bio per l'alimentació ecològica 2023

16/10/2023 Productes Locals

Setmana Bio per l'alimentació ecològica 2023

Del 14 al 22 d’octubre es celebra la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, un esdeveniment en el que es realitzen arreu del territori diferents activitats per tal de promocionar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques a tota la població.

 

La programació és variada i es pot consultar al lloc web https://setmanabio.cat. Allí hi trobareu activitats en format presencial i en línia. Cerqueu amb els filtres que més s’adaptin als vostres interessos i inscriviu-vos a les activitats.

 

A la nostra comarca, el passat cap de setmana es van realitzar les primeres activitats programades per la Setmana Bio al Celler Dasca Vives de Valls, amb tast de productes per a petits i grans, visita a les vinyes, explicacions del cultiu ecològic i biodinàmic, etc. Durant aquesta setmana es realitzaran altres activitats en diferents establiments com la visita d’escolars al Grup de Consum La Bajoca i el tast degustació km 0 que ha preparat el restaurant Quinta Forca de Casafort (Nulles).

 

En format en línia, destaca la Jornada virtual que ha preparat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural sobre «Estratègies de venda de proximitat i distribució: claus per la sobirania alimentària» que es realitzarà el proper dijous 19 d’octubre de 15:30h a les 17:30h. L’activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia.

 

A l’Alt Camp, tenim nombrosos productors i productores amb el segell Eco que garanteixen que els seus productes estan elaborats a partir d’ingredients naturals i respectuosos amb el medi ambient. El segell Eco de la Unió Europea garanteix que es tracta d’un aliment ecològic i que compta amb les següents certificacions:

  • La producció dels productes biològics respecta la natura.
  • Els aliments orgànics són produïts de manera sostenible.
  • Els productors d’aliments eco es controlen un cop l’any pels organismes o autoritats de control per garantir que es respectin totes les normatives de producció ecològica, sanitària i de protecció del consumidor.
  • Els animals de ramaderia ecològica pasturen lliurement a l’aire lliure i són tractats d’acord a les condicions de benestar animal.
  • No estan permesos els aliments genèticament modificats en l’agricultura orgànica.
  • Hi ha limitacions molt estrictes per a l’ús de productes químics com pesticides i fertilitzants i de medicaments com antibiòtics. Només es poden aplicar als cultius productes provinents de la pròpia naturalesa, evitant les substàncies químiques o de síntesi.
  • L’agricultura ecològica limita estrictament l’ús d’additius alimentaris i coadjuvants d’elaboració. És a dir, que no s’afegeixin al producte substàncies que no siguin necessàries.
  • Es dona més suport i prioritat a la utilització de recursos i coneixements locals.
  • Sempre que escullis un producte ecològic, sigui al supermercat o en un restaurant, pots estar segur que s’ha obtingut d’acord a normes estrictes destinades a respectar el medi ambient i el benestar animal.

 

Per trobar els productors i productores agroalimentaris amb productes ecològics que realitzen venda directa a l’Alt Camp, podeu consultar el catàleg en línia «Alt Camp, de la Terra a la Taula», cerqueu el segell ECO per conèixer quins realitzen agricultura amb certificació ecològica.

 

Consulteu tota la informació de la Setmana Bio a Catalunya a través de la seva pàgina web: https://setmanabio.cat/setmana-bio/ o a través del tríptic informatiu