La importància de la venda de proximitat

29/09/2022 Productes Locals

La importància de la venda de proximitat

El Decret 24/2013, de 8 de gener, regula l’acreditació de la venda de proximitat i la defineix com la venda de productes agroalimentaris, procedents de la terra o de la ramaderia o bé com a resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que els productors o les agrupacions de productors agraris fan en favor del consumidor final, directament o mitjançant la intervenció d’una persona intermediària.

Per tant, la venda de proximitat inclou la venda directa que poden fer els productors o pagesos i la venda en circuit curt, que es dona quan el productor no té temps o mitjans per fer la venda final i necessita que hi participi un tercer agent: l’intermediari o botiguer.

Des de la Generalitat de Catalunya aposten per a que s’acrediti la venda de proximitat a través d’un segell que reconeix el model de comercialització que apropa el productor al consumidor final i contribueix a disminuir els efectes del transport i la distribució sobre el medi ambient.

Acollir-se a aquesta acreditació dona garanties i també permet gaudir de les campanyes i actuacions de promoció que faci el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’accés a diversos ajuts en els quals el fet d’estar adherit és un criteri de priorització.

 

El logotip de Venda de Proximitat indica:

- el decret que regula aquest tipus de venda,

- el nom de la Generalitat de Catalunya i

- la modalitat de venda: directa o en circuit curt.

   

 

LA VENDA DE PROXIMITAT A L'ALT CAMP

A l’Alt Camp hi ha 63 productors/es adherits a la venda de proximitat. Es poden consultar a la pàgina web del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural clicant aquí.

 

COM ADHERIR-SE A LA VENDA DE PROXIMITAT?

Per saber com adherir-se al segell de Venda de Proximitat, podeu consultar la «Guia per a la venda de proximitat dels productes agroalimentaris i agraris» que trobareu en línia en format pdf descarregable. En la guia trobareu els requisits comuns relacionats amb l’acreditació de productes agroalimentaris i agraris, els requisits específics per la venda de proximitat de productes agroalimentaris i també per la venda de proximitat de productes agraris.

Amb aquest segell sabem que el producte és gestionat únicament pel pagès, al que podem conèixer i adreçar-los, posant en valor la seva feina, amb uns preus justos i raonables, i ajudant a mantenir el territori, el medi ambient i la diversitat conreada mentre gaudim de productes diversos i nutritius identitaris del nostre territori.

 

A L'ALT CAMP, FEM TERRITORI!

Des el Consell Comarcal de l’Alt Camp apostem pels productes de territori i us animem que compreu productes de proximitat. Actualment tenim dos catàlegs publicats a la nostra pàgina web des d’on podeu trobar totes les dades per posar-vos en contacte amb pagesos, cellers, botiguers, etc., que fan venda directa:

  • Guia en línia «100% Alt Camp», un recull de petits comerços de la comarca per a que descobrim què tenim a tocar de casa nostra.