El Consell Comarcal de l'Alt Camp acull la Jornada de Contractació Pública per als ens locals
El Consell Comarcal de l'Alt Camp acull la Jornada de Contractació Pública per als ens locals
Avui, 8 d’octubre de 2024, el Consell Comarcal de l’Alt Camp ha estat l’escenari de la Jornada de Contractació Pública, una iniciativa organitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) que recorre diverses localitats de Catalunya per oferir formació especialitzada al personal dels ens locals. La sessió, celebrada a la seu del Consell Comarcal, a Valls, ha comptat amb la participació d’una cinquantena d’assistents, representants de diversos ens públics, amb l’objectiu de reforçar els coneixements i pràctiques en matèria de contractació.
La jornada s’ha iniciat amb la benvinguda institucional per part de l’Il·lm. Sr. Mateu Montserrat, president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, i del Sr. Martí Barberà, regidor de l’Ajuntament de Valls, en representació de l’alcaldessa i vocal del CE de l’ACM, Dolors Farré. En els seus parlaments, han destacat la importància d’aquestes trobades per fomentar la cooperació i l’eficiència en els processos de contractació dels ens locals, especialment en un moment en què la legislació i les necessitats tècniques són cada vegada més exigents.
Ponències destacades
El primer dels ponents, Víctor Torrents, cap de la unitat de Seguiment de Contractes de l’ACM, ha exposat les novetats de la central de compres. Ha subratllat l’objectiu d’equiparar les condicions de contractació dels petits municipis amb les dels grans, destacant els estalvis i avantatges que ofereix aquest sistema, i ha presentat el nou Marketplace, que permetrà simplificar encara més els processos de contractació pública, tot garantint-ne la seguretat.
Seguidament, Marisa Isaac Juárez, cap de contractació de la Diputació de Tarragona, ha centrat la seva intervenció en la importància de justificar adequadament les necessitats de contractació, ressaltant que molts ens locals no disposen de suficients recursos propis per executar els contractes. Isaac ha destacat que la contractació pública mou una gran quantitat de recursos econòmics, i que, per això, és fonamental documentar cada pas del procés amb transparència i rigor.
Joc interactiu i criteris d’adjudicació
Després d’una pausa-cafè, la jornada ha continuat amb una activitat interactiva conduïda per Jordina Moltó, cap de la unitat del Gabinet d’Estudis de l’ACM. A través d’un joc de preguntes i respostes, els assistents han pogut respondre diverses qüestions sobre la contractació pública utilitzant els seus telèfons mòbils Aquesta dinàmica ha estat una manera distesa de posar en comú diferents respostes possibles i fomentar la participació activa.
Finalment, Noelia Parreño, cap del servei de contractació, compres i subvencions de l’Ajuntament de Tarragona, ha conclòs la jornada amb una ponència titulada “Els NO criteris d’adjudicació”. Parreño ha exposat com en el criteri-preu sovint sorgeixen dubtes i ha explicat les fórmules econòmiques que s’utilitzen en aquest àmbit, remarcant la necessitat de justificar adequadament la seva elecció. També ha detallat els requisits que ha de complir una fórmula per ser aplicable i garantir la transparència i objectivitat en els processos d’adjudicació.
Després d’aquesta jornada a Valls, la formació continuarà demà, 9 d’octubre, a Gandesa, i la darrera sessió tindrà lloc el 15 d’octubre a Barcelona, tancant així el cicle de jornades organitzades per l’ACM.