Constitució del Consell d’Alcaldesses i Alcaldes del Consell Comarcal de l’Alt camp per la legislatura 2023-27

28/09/2023

Constitució del Consell d’Alcaldesses i Alcaldes del Consell Comarcal de l’Alt camp per la legislatura 2023-27

En data 27 de setembre de 2023 ha quedat constituït el Consell d’Alcaldesses i Alcaldes de l’Alt Camp, que integra totes les alcaldesses i alcaldes dels 23 municipis de la comarca més el de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Picamoixons.

La sessió, celebrada a la Sala de Plens del Consell Comarcal i presidida pel president de l’ens, Mateu Montserrat i Miquel, va comptar amb la presentació de diferents serveis, diagnosis i revisions per part de diferents entitats.

En primer lloc es van presentar els serveis de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya a càrrec del responsable de Seguretat de la Informació de l’Àrea d’Estratègia d’Àmbits de l’Agència, Manel Herrer. En la presentació, Herrer va destacar la necessitat de la millora de protecció de les Administracions Locals per tal de proveir d’un nivell adequat de ciberseguretat a tot el món local. Durant la seva intervenció també es van desxifrar les cinc amenaces més habituals que pateix l’administració local i es va explicar el nou model de ciberseguretat adaptat a l’entorn: identificant el grau actual de protecció respecte les principals amenaces, segmentant l’entorn en dos tipus d’administracions (Ens locals Gran i Ens locals petits) i disposant d’un model per a cadascuna de les dues realitats.

Tot seguit va ser el torn de la presentació de la Diagnosi per a municipis segons l’economia del bé comú (EBC), en el marc del Projecte Start Up Rural, per part de l’Associació per al foment de l’Economia del Bé Comú i del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp. El projecte de formació i sensibilització de l’EBC en el món rural per a les comarques de Tarragona té l’objectiu d’oferir eines i metodologies fàcilment incorporables a la gestió de les institucions comarcals i municipals per avançar cap a una activitat capaç de generar impacte social i ambiental. Durant aquesta intervenció, es va proposar una formació pels municipis diferenciades en dues fases: una primera de sensibilització, on es presenta el projecte, i una segona fase de sensibilització i formació, on es realitzaran tallers dissenyats a mida per als municipis, per a que puguin aplicar i aprofundir en les eines que ofereix l’EBC.

La darrera intervenció de la sessió del Consell d’Alcaldesses i d’Alcaldes va anar a càrrec dels tècnics de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori de la Diputació de Tarragona, en la que van presentar la proposta de revisió dels Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) per tal d’adaptar-los a les noves necessitats dels nous plans d’acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Els tècnics van destacar la necessitat de tenir un compromís territorial per seguir lluitant contra la crisi climàtica. També es incidir en la importància d’analitzar la vulnerabilitat municipal i supramunicipal per tal de canviar de paradigma a l’hora d’abordar la crisi climàtica.