El Servei de Català de l’Alt Camp forma part del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), un organisme creat el 1989 a partir de la voluntat comuna de la Generalitat i de nombrosos ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb l’objectiu de facilitar el coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua pròpia de Catalunya en tots els àmbits. El Consell Comarcal de l’Alt Camp va integrar-se al CPNL l’any 1992.

 

                                    

logoCPN

 

     

Ensenyament de català

L’activitat més coneguda del CPNL és l’ensenyament de català a les persones adultes. A l’Alt Camp, l’organització dels cursos ha anat evolucionant i s’ha anant diversificant per donar resposta a les necessitats dels alumnes. Així, a banda dels cursos presencials, la majoria dels quals es desenvolupen a Valls, el Servei de Català organitza cursos a distància, una modalitat d'ensenyament del català que combina l'autoformació de l'aprenent, l'assessorament personalitzat (mitjançant un sistema tutorial), el treball en grups en els nivells que ho requereixen (a través de sessions presencials) i els materials d'aprenentatge. Tots els cursos compten amb certificació oficial.


El Servei de Català t’ajuda a millorar els teus coneixements de català

 

Assessorament

El Servei de Català ofereix assessorament lingüístic a administracions locals, empreses, organitzacions, entitats i ciutadans en general. La prestació i la filosofia d’aquest servei han experimentat canvis: al principi l’activitat principal era la revisió de textos, ara se centra en el foment de l’autonomia lingüística dels usuaris.

A més de revisió de textos breus escrits en català, el Servei ofereix informació sobre recursos lingüístics: correctors, traductors automàtics, Optimot (cercador d’informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana. Enllaç:  

 

logo_optimot

 

El Servei de Català  et dóna eines per assegurar la qualitat lingüístic dels teus textos

 

Participació en processos selectius

El Servei de Català col·labora amb les administracions locals per garantir la capacitació lingüística del personal al seu servei, motiu pel qual assessora,  en matèria lingüística, en els processos de selecció de personal i en la provisió de llocs de treball. Això inclou avaluar les persones candidates que no acrediten documentalment els coneixements de llengua catalana adequats a la plaça que es convoca.

També informa la ciutadania sobre l’acreditació dels coneixements de llengua catalana (Llista de titulacions equivalents als certificats de coneixements de català de la Secretaria de Política Lingüística. PDF).

 

El Servei de Català assessora administracions i ciutadania per garantir els coneixements de català adequats a cada lloc de treball

 

Dinamització lingüística

Un dels objectius del CPNL és impulsar l’ús i el coneixement del català entre les empreses i organitzacions. Per això, porta a terme campanyes i accions per estendre el coneixement i l’ús del català en diversos àmbits. Es treballa en formació, retolació, sensibilització, foment de l’ús del català per al personal d’atenció al públic, etc.

El Servei de Català també disposa de l’Indexplà, un instrument de diagnosi per avaluar el grau de normalització lingüística d’una organització. El resultat de l’Indexplà permet fer una proposta a mida de l’empresa/organització, que s’estructura en un pla lingüístic.

Premi a la Normalització Lingüística en l’Àmbit Socioeconòmic de l’Alt Camp

Té com a objectiu reconèixer la tasca d’establiments i empreses de l’àmbit socioeconòmic que treballen en català i fer-ne difusió per tal que serveixin de model. El Servei de Català el convoca des de l’any 1999.

 

 

1999 - Patates Palau, de Valls / 2000 - Cafès Líder, de Valls / 2001 - Cooperativa Agrícola de Vila-rodona / 2002 - Calçats Cliben, SA, de Valls / 2003 - Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Valls/ 2004 - Hipermercat ESCLAT, de Valls / 2005 - Morera Cinc, SL, de Valls / 2006 - Fruita Fresca, de Valls / 2007 - Reclams - Artur Vives, SA, de Valls / 2008 - Cooperativa Agrícola de Bràfim / 2009 – Celler Mas Vicenç, de Cabra del Camp / 2010 – Fruits SP, de Figuerola del Camp./ 2011 - Cerveses La Gardìnia, d'Alcover. / 2012 - Els Fruits Saborosos, de Vila·rodona.

 

PremiNL2013


 

Voluntariat per la Llengua

 

Voluntariat per la Llengua és un programa de foment de l’ús social del català que té com a objectiu facilitar a totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar amb una persona voluntària en un context real i relaxat. El Servei de Català en convoca dues edicions, una els mesos de febrer-març i una altra els mesos de setembre-octubre, coincidint amb l’inici dels cursos de català per a adults.

 

 

voluntaris_gran

 

 

 

 

 

Tècnica de l’àrea:

Teresa Guasch

Horari
De dilluns a divendres,

de 09:00 a 14:0,

dimarts,

de 17.00h a 19.00h.
(16 de setembre-31 de maig)

 

Contacte

Tel: 977 60 85 60                                              

Fax: 977 613 071

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.